Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2007 23:49 - Най-важният въпрос
Автор: ricetek Категория: Други   
Прочетен: 1816 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2007 23:53


image

  Абе де да знам, тези дни просто си мислех за мисленето. Защо и как размишляваме, какви въпроси си задаваме. И реших, че най-важният въпрос, който човек трябва да си задава е “ЗАЩО?” Лесно е просто да се констатират факти, и когато тези факти не ти харесват, започваш да плюеш наляво и надясно върху когото падне. А просто трябва да си зададеш въпроса “ЗАЩО е така?”, кои са причините, довели до това състояние на нещата. Не искам да звучи помпозно и претруфено, но смятам, че за да започне да си задава тези въпроси, човек трябва да е достигнал определено ниво на мисловно познание и себепознание. Както се казва в един култов филм: “Въпросът е това, което ни движи”. Извършването на този процес, предполага мозъкът ти да работи постоянно. Да поема информация, да я анализира и на нейна база да прави някакви изводи. Да не се поддаваш на стереотипите и конформизма. Да не правиш “ТАКА”, защото всички останали правят “ТАКА”. Да не се поддаваш и на разни “псевдо-модерни” философии и течения, които ти казват как да си живееш живота, какво да харесваш, какви ценности да имаш. Просто трябва съзнанието ти да е отворено. Да гледаш света ококорено, да попиваш. Без предразсъдъци. Знам, че е лесно да се каже и трудно да се направи.
  Предполагам, че това е есенцията на мисловният процес. Колекционираш информация -> Правиш изводи -> Ако изводите са качествени ти помагат да живееш по-добре. Разбира се целият процес е невероятно сложен, участват хиляди, милиони променливи. Предполагам, че затова няма “черно” и “бяло”. Физиците, философите и кой ли още не отдавна са го доказали: поне в нашата вселена идеална система не съществува. Няма “перпетум мобиле”, няма съвършен социален строй, в който всички са доволни и щастливи. Дори и в генетичния код на сложно същество като човека има грешки.
  Извода от цялата работа е: мислете и бъдете умни. Между дискотеките, работата, свалките, цигарите, кафетата, разговорите по телефона, алкохола, наркотиците, секса задавайте си въпроса “ЗАЩО”. Защо правя всичко това? Гарантирам, че отговорите, които ще откриете може и да ви изненадат. Приятно или не – зависи.

Мисля, следователно съществувам.
Декарт

P.S Трева не съм пушил от много отдавна, а на останалите лайна никога не съм им бил фен.


Тагове:   най,   въпрос,


Гласувай:
0



1. maymi - Най-обичам въпроса защо. . . /не ...
16.12.2007 19:10
Най-обичам въпроса защо...
/не разбирай, че винаги имам отговор, напротив..:))) /
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ricetek
Категория: Други
Прочетен: 170484
Постинги: 39
Коментари: 101
Гласове: 694
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930